Wapenunie organiseert voorbereidingscursus beroepsbekwaamheidsexamen voor wapenhandelaars

Wie een erkenning als wapenhandelaar aanvraagt, moet in beginsel beroepsbekwaamheid bewijzen.

De beroepsbekwaamheidsexamens zullen door de Federale Wapendienst worden afgenomen op de maandagen 6, 13 en 20 september. Wij hebben erop aangedrongen dat de kandidaten tijdig verwittigd worden, zodat ze zich kunnen voorbereiden.

Het examen moet alleen worden afgelegd door wie een nieuwe erkenning aanvraagt, of door wie een bijkomende erkenning vraagt (b.v. bijkomende erkenning voor fabricage/ uitbreiding erkenning tussenpersoon naar erkenning kleinhandel, ...).

Wapenunie organiseert twee info sessies om de kandidaten voor te bereiden op de examens. De info sessies bereiden voor het op het examen. Volgende onderdelen worden behandeld:

  • regelgeving rond het statuut van de wapenhandelaar (erkenning, deontologie,...)
  • regelgeving aankoop, verkoop, opslaan, overdragen, vervoer van wapens
  • formaliteiten voor erkende personen (registers, invullen vergunningen, modellen van overdracht, ...
  • regelgeving rond de proefbank
  • enkele technische aspecten

De cursus duurt in totaal zes uren, en wordt in twee blokken gegeven op maandag 23 augustus en maandag 30 augustus 2010. De uiteenzetting vat telkens aan om 19u, en duurt tot 22u. De cursus vindt plaats in de lokalen van de Verenigde PistoolSchutters Grizzly te Machelen, Budasteenweg 9 (naast de gebouwen van DHL).

Als cursustekst wordt het boek "overzicht Wapenwet 2008" van Nico Demeyere gebruikt. Dit boek kan besteld worden via www.overzichtwapenwet.be. Om maximaal voordeel te hebben bij de cursus is het aan te raden om deze tekst eens door te nemen.

Deelname aan de cursus is gratis, maar enkel toegankelijk voor aangesloten leden (erkende personen / kandidaat wapenhandelaren die ingeschreven zijn voor het examen). Aansluiten als lid ter plaatse is mogelijk. Vooraf inschrijven is vereist via het E-mail adres info [at] wapenunie.be (vervang [at] door @).

Ook leden wapenhandelaars die reeds erkend zijn en die niet moeten deelnemen aan het examen, maar hun kennis willen op peil houden, zijn welkom op deze sessies. Zij dienen eveneens vooraf in te schrijven. Na de cursus is er een uitgebreide gelegenheid tot vraagstelling. De cursus is niet bedoeld voor particulieren of sportschutters.